Beklaga sorgen vid dödsfall

Många människor har svårt att formulera orden när någon har dött, både i tal och skrift. Att beklaga sorgen vid dödsfall kan därför kännas svårt. I denna artikel försöker vi svara på frågan “hur beklagar man sorgen” genom att ge förslag på texter och uttryck som kan användas för att visa din omtanke. 

Kondelansaser i skrift 

När man uttrycker sitt deltagande till de nära anhöriga till någon som har avlidit kallas det för att kondolera. Det går att framföra kondoleanser personligen eller med ett kort eller med blommor. Traditionellt sett brukar man skicka ett så kallat kondoleans kort – men det går även bra att till exempel ringa, skicka ett sms eller ta kontakt via sociala medier för att lämna sina kondoleanser. Det viktigaste är att du visar att du bryr dig, så gör det som känns bäst för dig. 

Det svåra kan vara att veta vad man egentligen ska skriva när någon har dött. Många tycker det är svårt att uttrycka sig i skrift när man ska framföra sina kondoleanser. Vi har därför samlat några förslag på texter som man kan skriva på exempelvis ett kort: 

Det går givetvis bra med något annat personligt. Ett begrepp som bör undvikas är “jag beklagar sorgen”. Anledningen till varför det ska undvikas går vi igenom nedan: 

Därför bör du inte säga “jag beklagar sorgen” 

”Jag beklagar sorgen” är ett traditionellt uttryck som faktiskt går att ifrågasätta. Det finns många som anser att detta begrepp är opassande när någon att dött, då man inte kan beklaga att någon sörjer. Istället bör man säga “jag beklagar din förlust” eller “jag deltar i din sorg”. Det finns många fina alternativ att beklaga sorgen. 

Formella alternativ för att beklaga sorgen 

Om du inte känner de anhöriga till personen som gått bort särskilt väl kan det vara lämpligt att skicka en mer formell hälsning. Det kan vara enkla fraser som till exempel: 

Personliga alternativ för att beklaga sorgen 

Vill du vara mer personlig är det givetvis också okej. Du väljer själv vad du vill säga, och hur du vill säga det. Det viktigaste är egentligen inte vad du säger, utan att du visar ditt deltagande och omtanke. 

Exempel på mer personliga alternativ för att beklaga sorgen vid dödsfall kan vara: 

Hade du ett starkt band till den avlidne, kan det vara fint att lyfta relationen ni hade i kondoleanser. Det kan till exempel se ut såhär: 

“Jag saknar redan fikastunderna med Kalle. Han hade alltid något spännande att berätta och gav alltid väldigt fina råd.”

Handlingar fungerar lika bra som kondoleans  

En del människor tycker att det känns svårt och krystat att säga saker som visar på omtanke i samband med att någon har gått bort. Om du är en av de människorna behöver du inte oroa dig – du behöver egentligen inte säga något för att beklaga sorgen vid dödsfall.

Du kan istället visa din omtanke och ditt deltagande i sorgen genom handlingar. Du kan till exempel skicka en blombukett, ett personligt kort eller hjälpa till med praktiska saker som att handla mat. Hade du en nära relation till den avlidne kan du erbjuda skjuts eller sällskap till den avlidnes gravsten. Glöm inte heller bort att små gester som en kram kan betyda mycket.