Text till gravsten

Det är inte lätt att ta farväl av någon man har hållit kär. Det är ofta många känslor som är inblandade i ett avsked, och ska man till på köpet ta hand om det praktiska, utöver sin egen sorg, kan det bli extra jobbigt. Något många funderar över är vad det ska stå på stenen som finns vid graven. Det är svårt att komma på de där orden som sammanfattar en människa och som får förbipasserande att förstå hur älskad personen var. När man då ska välja modell bland alla gravstenar och sedan vilken text som ska stå på kan det lätt hända att man stannar vid att bara komma på namn, födelse- och dödsdatum, även fast man gärna vill addera någon ytterligare text.

Gör texten mer personlig

Många tycker det är viktigt att den sten som placeras vid graven känns personlig och inte bli en i mängden på kyrkogården. En sten kan göras mer personlig och kärleksfull genom att man utöver namn och datum lägger till någon eller några rader med annan text. För många är det svårt att komma på en passande textrad. Den ska ju ändå stå på stenen för all evig framtid och representera den person som finns bakom namnet.

För att få den perfekta texten till en gravsten kan man fundera på vem den avlidne var. Tyckte den personen kanske om någon speciell poet eller sångtext, eller fanns det ett ordspråk som personen levde efter? Har du tillgång till dagböcker eller andra anteckningar som den närstående har gjort kan du se om du hittar något i de texterna.

Citat som text på en gravsten

Finns det inte en given text som den närstående antingen önskat eller som ni hittar på andra sätt kan ni istället gå till er själva. Kanske har den som gått bort alltid sagt en viss sak i vissa situationer, och de orden har fått er alla att le? Att välja att pryda stenen med ord som den som gått bort själv sagt är väldigt personligt. Det ger samtidigt er som närstående en känsla av att personen finns på platsen där graven är när ni besöker den för en stunds närhet.

Många anhöriga tänker att texten på en gravsten behöver vara seriös och inte får innehålla några spår av humor, men det är inte sant. Många gånger kan en text som andas humor vara glädjande att se när man besöker gravplatsen för att lägga ner blommor eller tända ett ljus. Det finns mängder av exempel på roliga texter som pryder stenar runt om i världen. Allt från texter med önskemål om en pyramid rest till ens minne till fraser om att den avlidne visste att döden lurade runt hörnet. Det finns inget fel i att välja en humoristisk text, men det kan vara bra att försäkra sig om att den närstående själv hade uppskattat det så det inte upplevs som att man gör narr av personen. På Svenska stenar hjälper vi er gärna att formge och designa just den gravsten som ni föreställt er, läs mer om våra tjänster här.

Citat av andra

Ett annat alternativ man inte får glömma bort när man väljer text till gravstenen är citat som andra sagt. Det kan till exempel handla om författare, poeter, artister eller en vän. Väljer ni citat av andra kan det kännas bra om det är ett vackert och målande budskap, som ger tröst till de närstående och som ni tycker beskriver den ni har förlorat.

Oberoende av vilken text ni väljer till stenen är det mest väsentliga att den känns kärleksfull och att den speglar personen ni förlorat. Om det sedan handlar om roliga, känslosamma, vackra eller poetiska textfraser har mindre betydelse – så länge den ni har mist kan finnas kvar en liten stund till genom textfrasen.