Blommor begravning

När det gäller blommor till en begravning finns det inga måsten. Det finns inte heller några rätt och fel. Det enda som kan vara bra att ha i åtanke är vilken typ av blommor den avlidne tyckte om och vilken årstid det är. 

I denna artikel går vi igenom vad som är bra att tänka på när man ska välja blommor begravning. Vi ger även olika idéer på vilka blommor och färger som är passande.

Handblomma till begravning 

Som gäst på en begravning är det vanligaste att man tar med sig en handblomma, ofta en röd ros. Det är dock okej att välja någon annan blomma eller ha en mindre bukett. När man tar sitt farväl lägger man handblomman på kistan eller i graven. 

Det är även möjligt att ha blommor som är i form av en krans eller bukett, som man lägger vid kistan. Då kan man köpa de blommor begravning man tycker passar och skriva en personlig hälsning. Hälsningen ska givetvis vara till den avlidne och man kan skriva några ord på antingen kortet eller blombandet. Det är okej att gå ihop flera personer för en krans eller bukett. 

Om man vill skicka blommor till de ansvariga för begravningen, oftast de närmast anhöriga, går det bra. Då rekommenderas man att skriva ett kort där man deltar i sorgen och finns till om det behövs.   

Blommor begravning för olika årstider

Det kan vara svårt att veta vilka blommor som man ska välja till en begravning. Vissa blommor begravning är dessutom svåra att få tag på under vissa delar av året. Det är därför smart att välja blommor utifrån vilken årstid begravningen hålls till. 

Vinter 

Under vintern är det passande med mörka färger. Glitter och detaljer i guld brukar förekomma ofta. Det fungerar även bra med rött, vanliga röda rosor är väldigt fint under vintern. För att spegla snön utomhus kan en vit bukett vara passande. 

Är begravningen runt jul är det vanligt att ha mistel kransar och amaryllis. 

Vår

På våren är det vanligt att satsa på ljusa färger eller pasteller. Till exempel ljuslila, ljusrosa, ljusgult och ljusblått. Det är fint med liljor, liljekonvaljer eller orkidéer. Dessa blommor är även lätta att få tag på under våren.

Sommar

Under sommaren passar det utmärkt med starka färger. Det är mycket färgglad blomster under sommaren vilket man kan ta vara på. Det är fint att blanda olika färger.  

Höst 

För en begravning under hösten är det fint att använda sig av varma färger som rött, orange och gult. Att använda sig av höstlöv är en kreativ och fin tanke. 

Röd ros som blomma begravning

Efter en begravning 

De anhöriga bör inte ta hem de blommor som kommit till begravningen. Istället kan de följa med kistan, läggas vid en gravsten eller placeras på en blomsterplats på kyrkogården. Det sköts vanligtvis om av kyrkans personal men det går även att göra det själv. 

Tänk på detta 

Vi har sammanfattat fyra stycken punkter som kan vara bra att tänka på när man ska välja blommor begravning.