Borgerlig begravning

En borgerlig begravning innebär oändliga möjligheter för att skapa ett personligt avsked. Du väljer själv hur ceremonin ska vara utformad. Valet av lokal, tema, musik och blommor är med andra ord helt fritt, så länge man gör det med respekt för den avlidne. 

Det spelar ingen roll vilken region man tillhör eller om man är ateist, alla människor har rätt till en borgerlig begravning. Vid en borgerlig begravning finns det dessutom inte några fasta rutiner som man måste följa, utan du bestämmer helt fritt hur ceremonin kommer att vara.

Skillnaden på en kyrklig begravning och en borgerlig 

Det spelar ingen roll om den avlidne tillhör Svenska kyrkan eller inte, oavsett tro eller samfund kan man välja en borgerlig begravning. Skillnaden på en kristen, kyrklig begravning är att man kan utforma en borgerlig begravning på sitt egna sätt. Det är möjligt att gå helt och hållet efter dina och den avlidnes önskemål. 

Med eller utan religiösa inslag 

Vid en borgerlig begravning kan utformningen se ut på olika sätt. En borgerlig begravning fungerar till exempel både med eller utan religiösa inslag. Vissa önskar att vara utan några som helst religiösa inslag och andra föredrar att ceremonin innehåller religiösa inslag. 

Begravningen kan vara utformad i en kyrka eller i en församling, oavsett om man vill ha religiösa inslag eller inte. Skulle det finnas några religiösa symboler i kyrkan är det möjligt att täcka över dem om det önskas. 

Vad är en officiant? 

En borgerlig begravning leds av en borgerlig officiant, istället för en präst. Det kan vara vilken lämplig person som helst, som en anhörig eller nära vän. Det finns även möjlighet att anlita en utbildad officiant, många kommuner i Sverige erbjuder dessutom särskilt utsedda begravningsförrättare. Vidare så ger en borgerlig officiant råd gällande begravningen och har dessutom ofta en egen utformning.

Gäster på en borgerlig begravning

Hur ser en borgerlig begravning ut? 

Det är du själv, tillsammans med en eventuell officiant, som bestämmer upplägget på den borgerliga begravningen. Det innebär att begravningsceremonier kan se väldigt olika. Du kan välja vart begravningen ska ske, vilket tema som ska hållas, vilken musik som ska spelas och vilka blommor som ska användas. Det är helt enkelt möjligt att göra ett väldigt personligt avsked. 

Ceremonin kan vara stor och riktigt påkostad, eller kort och väldigt enkel. Det är helt efter den avlidnes önskemål. Det finns egentligen bara ett krav, och det är att begravningen sker på ett sätt som både är värdigt och respektfullt. 

När man ska gravsätta urnan eller kistan så sker det på samma sätt som på vid en kyrklig begravning. Man kan välja att gravsätta den på en kyrkogård eller vid en annan begravningsplats. En gravsten är en viktig plats där nära och kära kan samlas för att minnas personen som gått bort. 

Plats för en borgerlig begravning 

Det finns en Begravningslag som säger att Svenska kyrkan behöver stå för en kostnadsfri lokal oavsett vilken tro den avlidne tillhör. Det är vanligast att man blir hänvisad till ett kapell. 

Vid en borgerlig begravning har du dock möjlighet att välja andra platser också, som till exempel i det egna hemmet eller vid havet. Det är bra att känna till att om man väljer en annan plats för ceremonin kan det således innebära lite kostnader för transport och lokal. 

Klädsel vid en borgerlig begravning 

Vad man bör ha på sig på en begravning är idag inte alls lika strikt som det tidigare var. Förr i tiden var det endast svarta kläder som gällde. Idag finns det en större frihet gällande klädsel. Som anhörig kan man själv ange vilken klädsel som man önskar vid en borgerliga begravningen. Det är just nu vanligt med “ljus klädsel” eller “valfri klädsel”.