Dekorera gravplatsen för advent

Julen är här, äntligen! Eller..?

Juletider är för många en glad och fröjdefull högtid som innebär gemenskap, mysiga traditionsenliga evenemang samt tända juleljus, tomtar och julmat i överflöd. Men för en del skapar tanken om den där gemenskapen, de traditionsenliga händelserna och alla juliga tillbehör en sorgsen känsla. En känsla av saknad. För visst är det så, att julen också är en högtid då man ser tillbaka på tidigare firanden och minns personer som inte längre finns vid vår sida. Och det kan leda till att julen också kommer med en stor dos av vemod och tomhetskänsla. 

Om du känner igen dig i den beskrivningen kan du känna dig lugn. Det är ingenting konstigt eller ovanligt, och du är långt ifrån ensam med att ha dessa tankar i juletider. Däremot är det viktigt att du inte skuldbelägger dig för detta eller sjunker allt för djupt ner i sorgen och glömmer bort att faktiskt ta tillvara på den julen som är här och nu med de människor som faktiskt finns kvar vid din sida. Ett bra sätt att bearbeta sorgen är att avsätta tid för eftertanke och reflektion – tillåta dig själv att ägna tid åt att sakna personen ifråga och inte vara rädd för att låta känslorna komma nära. Ett sätt att göra detta är att samtidigt ägna sig åt något praktiskt, som till exempel att dekorera personens gravplats. I den här artikeln har vi samlat inspiration om hur du kan göra gravplatsen extra adventsfin och stämningsfull.

Säsongsbaserade dekorationer

Vi går mot allt mer personliga gravstenar och det tycker vi på Svenska Stenar är kanon! För gravplatsen är ju faktiskt till för att vara en plats där vi minns och kommer ihåg vår bortgångne vän eller familjemedlem, så varför ska den platsen utformas efter en gammalmodig standardiserad mall? Med det sagt menar vi heller inte att gravplatsen ska sluta vara traditionell och inte följa god gravkultur. Självklart är det viktigt att bevara den kyrkogårdskultur som vi har i Sverige samt följa de riktlinjer som församlingen har. Något som kan skapa en personlig och julig touch, men samtidigt upplevas stilrent är att byta ut de vanliga vita gravljusen mot röda. Kanske har du någon annan juldekoration som också passar? Till exempel ljuslyktor, prydnadsäpplen, änglar, granris eller andra frosttåliga utomhusdetaljer. Nyckeln är att hitta balans mellan den klassiska miljön på kyrkogården och den personliga och juliga känslan.

adventsdekoration

Frosttåliga växtarrangemang 

Att dekorera en gravplats med fina växter och blommor går aldrig ur tiden. Däremot kan det upplevas svårare under vinterhalvåret, eftersom att dom flesta växterna kräver sol och värme för att överleva. Vi har tidigare dedikerat en hel artikel åt att utförligt gå igenom olika växter med vinterhärdiga egenskaper, så om du önskar fördjupning inom området hänvisar vi dig till artikelarkivet. Om du bara önskar tips på vilka växt- och blomsorter som passar kan du kika på den sammanställda listan nedan. Och kom ihåg att varje blomma har olika krav och önskemål på skötsel och omgivande miljö, så gör research och läs på innan du köper på dig dyra blomsterarrangemang!

Bind en personlig och julig krans

Tidigare i artikeln tog vi upp det faktum att allt fler vill dekorera och smycka gravplatserna så att de får en personlig touch. Ytterligare ett tips är att binda en egen personlig julkrans att dekorera gravplatsen med. Det kanske låter som något avancerat, men bli inte avskräckt! Det är mycket enklare än vad man tror, och faktiskt väldigt terapeutiskt och rogivande att pyssla på med så här i juletider. Det material som du behöver är heller inte speciell svårt att få tag på, och det mesta går att hitta i den svenska skogen. Några exempel på bra material att använda när du ska göra din krans är enris, tallris, granris. Själva stommen till din krans kan du antingen köpa färdig i butik, många blomsterbutiker säljer runda stommar av halm. Eller så kan du skapa din egen av material som du har hemma, till exempel hårdare ståltråd som bas eller en galge som går att omforma. Hur du sedan väljer att utsmycka din krans kan bara fantasin sätta stopp för.

“När man binder kransar så ska man bara tänka på att ha väldigt roligt“.

Så sa Marie Mandelmann i ett program av Mandelmanns jul, och vi kan bara hålla med!