Populära dikter vid begravning

Dikter är ett populärt inslag på en begravning som kan bidra till en vacker och personlig ceremoni. En dikt vid begravning kan användas på flera olika sätt. Ibland finns dem i dödsannonsen och på kortet till begravningsblommorna, och ibland i begravnings programmet och vid själva ceremonin.  

Det kan kännas svårt att veta när man ska använda begravningsdikter och vilka olika dikter man ska välja. I denna artikel går vi igenom allt man behöver känna till gällande begravning dikt och ger förslag på femton populära dikter. 

Dikt vid begravning 

En begravningsdikt kan hjälpa till att sätta ord på saknaden man känner efter en älskad som gått bort. En begravningsdikt behöver inte vara sorgsen, utan kan lika väl hylla det liv som varit. Oavsett om man väljer en sorgsen eller glädjefylld dikt kan det bidra till att skapa en personlig stämning på begravningen. 

När använder man en begravningsdikt? 

Begravningsdikter används vanligtvis vid flera olika tillfällen under en begravning. Det är vanligt att prästen eller en nära anhörig läser en dikt under själva ceremonin, för att uttrycka saknad eller kärlek gentemot den avlidne. Begravningsdikter kan även användas under andra begravningstillfällen. 

En begravningsdikt kan användas i dödsannonsen, i programmet till begravningen, på kortet till begravningsblommor, vid kondoleanser eller under minnesstunden.  

Om du skulle önska att läsa en dikt under en begravning är det bra att prata med prästen eller officianten i förhand. 

Hur väljer man dikt vid begravning? 

Om man vill kan man skriva egna begravningsdikter till ceremonin. Har man svårt att hitta orden är det helt okej att använda någon av alla befintliga dikter. Det finns många vackra dikter som passar bra vid en begravning och det kan kännas svårt att avgöra vilken som passar bäst.  

Hade den avlidne en favorit dikt eller en poet som personen älskade? Då är det ett fint alternativ.  Annars är vilken, eller vilka, dikter som ska framföras upp till de nära anhöriga.  En dikt behöver inte vara sorgsen. Dikterna kan lika väl vara glada och upplyfta för att hedra det liv som varit. Oavsett vilken typ av dikt man väljer kan den bidra till en personlig atmosfär till ceremonin och hedra den avlidne. 

Egenskriven dikt vid begravning

Att skriva en egen begravning dikt

Om man känner att man klarar av det är det fint att skriva sina egna dikter till begravningen. Det viktiga är inte att dikten är skriven på ett speciellt sätt, det spelar till exempel ingen roll om dikten rimmar eller inte, utan det viktiga är de känslor som dikten uttrycker. 

Genom en sökning på internet kan man få upp tips och idéer hur man skriver egna begravningsdikter. Det går även bra att bara skriva från hjärtat, utan att tänka på eventuella skrivregler. 

Att skriva sina egna dikter till en begravning kan liknas till att designa gravsten själv. Det sätter en personlig prägel och hedrar den avlidne på ett vackert sätt. 

15 populära dikter vid begravning

 1. Den dagen jag går för att ej vända åter – Roger Sörensen
 2. Det gick en gammal odalman – Bo Setterlind
 3. Det är något bortom bergen – Dan Andersson
 4. Det är vackrast när det skymmer – Pär Lagerkvist
 5. Då sorgen möter oss – Birger Franzén 
 6. Döden betyder ingenting – Henry Scott-Holland
 7. En gång skall du vara en av dem – Pär Lagerkvist
 8. Ibland liksom hejdar sig tiden ett slag – Alf Henrikson
 9. Inte ens – Nils Ferlin 
 10. Jag skall gå genom tysta skyar – Dan Andersson
 11. När mammor dör – Göran Tunström
 12. När en blomma bryts av – Atle Burman
 13. Stjärnorna – Karin Boye 
 14. Vad livet och stunden gav – Gunnar Ekelöf
 15. Vårt liv är en vindfläkt, en saga, en dröm – Nils Ferlin