Slips på begravning

Det är alltid svårt att förhålla sig till stilregler. När det gäller begravningar är det särskilt viktigt att det blir rätt. Slips på begravning är något som kan framkalla många frågor. Vilken färg ska slipsen vara? Finns det någon speciellt längd och bredd? Vilken slipsknut ska man använda? 

I denna guide går vi igenom allt du behöver veta när det gäller slips på begravning. 

Färg på slipsen 

Grundregeln för en formell begravning är att man bär en svart slips. En svart slips visar på att man inte har ett släktband till den avlidne. Det är också okej att slipsen är i mörkt grå eller mörkblå. 

Det är vanligt att de närmast anhöriga bär en vit slips och resten bär svart slips. En vit slips på begravning är en symbol att man är nära anhörig till den avlidna. 

Ett eventuellt undantag till den svarta slipsen är de som ska bära kistan, de ska likt de närmast anhöriga, bära en vit slips. Vid en begravning med kista begraver man ofta kistan i samband med ceremonin. Där kistan har blivit begravd är det viktigt med en gravsten. En gravsten fungerar som ett minnesmärke där man kan bevara minnet av den avlidne. 

Vem är närmast anhörig? 

Vem som räknas in till närmast anhörig kan vara lite oklart. Det bedöms vanligtvis från fall till fall men det finns vissa som alltid räknas som närmast anhöriga. Bland dessa finner vi make/maka, föräldrar, mor och -farföräldrar, syskon, barn, barnbarn och syskonbarn. 

Även om man inte är släkt och saknar blodsband kan man tillhöra de närmast anhöriga. Det kan till exempel vara vänner eller styvföräldrar.  

Bredden på slipsen 

Det finns egentligen inget förutbestämt mått på vilken bredd en slips på begravning ska ha. Det vanligaste är dock att ha en slips som är 8 cm bred, vilket är den traditionella bredden. 

Material 

Det spelar ingen roll vilket material som en slips på begravning har Det allra vanligaste är antingen siden eller polyester. Det spelar inte heller någon roll vilken textur slipsen har, så länge den är enfärgad. 

En svart begravningsslips och vit blomma

Vilken typ av slipsknut ska man använda? 

När man ska ha en slips på begravning kan det vara svårt att veta vilken typ av slipsknut man ska använda. På en begravning fungerar en Half Windsor-knut bra, eftersom den har ett väldigt formellt utseende. Om skjortan har en bred krage eller om klädseln består av tyngre material kan det vara passande med en Full Windsor-knut istället. 

Slips på begravning – olika klädkoder 

En slips på begravning är okej vid flera olika typer av klädkoder. Om klädkoden är valfri på en begravning är det korrekt att bära svart slips, om man bär en svart eller mörk kostym.  

Om klädkoden å andra sidan är ljus klädsel ska du inte bära en svart slips. En slips på en begravning med ljus klädsel ska helt enkelt vara i en annan färg än svart. Det är dock underförstått att man lämnar starka färger hemma, utan satsar på något mer dovt. 

Andra accessoarer 

Slips på begravning är det vanligaste. Det finns dock två andra accessoarer som är fullt accepterade att använda på en begravning. Nedan går vi igenom vad som gäller för bröstnäsduken och flugan på en begravning. 

Bröstnäsduk 

Om man vill bära en bröstnäsduk på en begravning så finns det en enda regel. Ihop med sin svarta kostym bör man bära en diskret, vit näsduk vikt i fickan. En del människor som är konservativa tycker att man inte ska bära någon bröstnäsduk alls vid en begravning. 

Om du är en nära anhörig bör du använda dig av en vit ficknäsduk, precis som att du skulle använda en vit slips. 

Fluga

Istället för att bära en svart slips på en begravning går det bra att använda sig av en svart fluga. De har nämligen samma status.