Att stötta någon som sörjer

Det är inte alltid lätt att veta hur man på bästa sätt stöttar någon som sörjer en bortgång. Alla sörjer på sitt egna sätt, sorgeprocessen kan variera i sin utformning och bearbetningen tar olika lång tid. Men oavsett känns det givetvis viktigt som närstående att kunna hjälpa sin vän och underlätta för hen den prövande tid som följer en bortgång. I den här artikeln har vi listat några tips på hur du kan tänka när du vill vara ett stöd till någon som mist en närstående. Kom ihåg att det inte finns någon universell lösning utan att varje sorg är unik. Ta aldrig på dig hela ansvaret för en annan persons mående – det viktigaste är bara att du finns där och visar ditt stöd. 

Låt personen veta att du finns där

När en person sörjer bortgången av en annan person, kan enormt tunga ensamhetskänslor infinna sig. Här är det viktigt att du som vän visar att du finns där för personen, och inte har några planer på att försvinna eller överge personen. Ibland kommer personen att visa uppskattning för att du visar att du finns där, och ibland kommer ditt stöd inte att vara lika uppskattat. Det är viktigt att komma ihåg att sorgeprocessen består av flera olika steg, och att den sörjande personen kommer att känna otroligt många olika känslor under de olika stegen. Din uppgift är att finnas tillgänglig, oavsett om det är önskat eller inte. 

Äldre par som håller om varandra

Våga ställa frågor

Fråga hur personen mår, om personen vill prata, om du kan hjälpa till med något. Men lyssna även om personen inte vill prata. Acceptera detta och återkom vid ett senare tillfälle. När man är sörjande är man ofta inte förmögen att själv be om hjälp, så våga ställa frågan. 

Lyssna på vad personen har att säga

Lyssna på vad personen har att säga. Ibland kommer det inte att vara mycket alls, medan det sedan kan komma tillfällen då personen behöver ventilera och tala ut om precis allt. Var inkännande och lyssna noggrant. Ta inte över konversationen och vänd den till något som du hellre pratar om, utan acceptera att din vän behöver bearbeta sorgen och att det viktigaste för hen är att du lyssnar. Tänk även på att bekräfta personens känslor – för alla känslor är okej att känna! Det är ytterligare en del i sorgeprocessen, att känna både sorg, glädje, ilska och hopplöshet. Så ifrågasätt inte några av personens känslor, utan verifiera bara att det är okej att känna precis de känslor som bubblar upp för dagen. 

Var inte rädd för att prata om den avlidne

Ibland kan det ta emot att säga den avlidne personens namn, för att man är rädd för de reaktioner som kan uppstå. Var inte rädd för det, utan säg personens namn, prata om hen öppet och lyft minnen, historier och associationer. Det kan faktiskt till och med upplevas som förlösande och befriande att nämna personens namn och hjälpa till med bearbetningen. Var inte heller rädd att besöka personens gravsten, ofta kan vägen dit kännas lång men när du väl tagit dig dit blir det oftast en fin stund som man sällan ångrar att man tog sig tid för. 

Visa genom handlingar att du bryr dig

Personer som sörjer har en tendens att glömma bort sin omgivning och basala nödvändigheter som till exempel att äta. Något du som närstående kan göra är att visa att du bryr dig, genom handlingar. Att gå över till personen med ett gäng matlådor eller en ugnsform med gratäng kan vara otroligt uppskattat och något som personen verkligen behöver men inte själv är förmögen att be om. Andra handlingar som du kan avlasta personen med är till exempel att klippa gräsmattan, skotta uppfarten, gå med soporna, handla mat, städa, gå ärenden, rasta djur, vara barnvakt, vattna blommorna – ja listan kan göras lång. Har du inte möjlighet att genomföra en praktisk tjänst hemma hos personen, går det givetvis lika bra att visa uppskattning genom att skicka ett sms eller brev med omtanke och kärlek. 

Ge bort matlådor som gåva
En person som sörjer glömmer ofta bort att äta. Därför kan det vara uppskattat att ge bort matlådor eller bjuda på mat.

Bjud in och bjud med

Till en början kan det vara skönt för personen som sörjer att hålla sig hemma, eller i bekanta miljöer. Men så småningom är det viktigt att hen börjar leva ett vanligt liv igen och utsätter sig för nya miljöer. Därför är det viktigt att du som vän kommer ihåg att inkludera personen och bjuda in till middagar, arrangemang och andra sociala händelser. Kanske kommer personen att tacka nej, men då har du åtminstone visat att du bryr dig och att det finns en plats för hen när sorgen är hanterbar. Dessutom kan det ha goda effekter på sorgebearbetningen att genomföra aktiviteter och utsätta sig för miljöombyten – för att få tänka på annat en stund och bli påmind om att livet pågår. 

Förminska inte personens känslor

Något som du absolut inte ska göra är att förminska personens känslor. Säg inte saker som att “Det hade ju kunnat vara värre..” och ifrågasätt inte hur länge personen ska sörja på ett uppenbart besvärat sätt. Det tar olika lång tid för alla, och även om det ibland kan vara påfrestande att vara nära vän till en person som sörjt en längre period – så är det aldrig okej att förminska eller ifrågasätta detta till personen. Om du däremot börjar bli orolig för att personen och upplever att det finns anledning till att vara orolig, kan en rekommendation vara att be om professionell hjälp eller uppmana personen att söka hjälp.