Växter för gravplatsen som klarar kyla
Kylan har sakta men säkert börjat smyga sig på och både sommar och höst är snart ett minne blott. Under nätterna sjunker termometern till 0-gradersstrecket, luften är frisk och krispig och snart har de sista löven fallit till marken. När nätterna blir kalla och frosten påtaglig tar det inte lång tid innan de växter och blommor som planterats under sommarhalvåret vissnar. På de flesta ställen gör det ingenting att växterna tar en paus, för att sedan få åter gro till våren. Men på vissa platser vill man ibland ha levande växtlighet även under vinterhalvåret. Ett exempel på en sådan plats kan vara vid gravstenar och på kyrkogårdar. Under Allhelgonahelgen är det till exempel vanligt att vilja utsmycka anhörigas gravplatser lite extra med växtarrangemang. I denna artikel har vi därför sammanställt en lista på vinterhärdiga växter som klarar kylan lite bättre än andra växter – och således passar bra att använda som gravsmyckning under kallare månader.
Växter med vinterhärdiga egenskaper
Murgröna
Murgrönan är en vanlig, men ack så vacker, grön och klängande växt som går att plantera i både kruka och pallkrage. Murgrönan är grön och klängande året runt, men för att klara sig under vintern kan du behöva isolera runt blomman med exempelvis en frigolitkruka, granris eller någon form av säckväv.
Funkior
Funkior är en relativt anonym växt som tar några år på sig att växa till sig och komma till sin fulla rätt. När de däremot har växt till sig är de otroligt vackra plantor som både är lättodlade, självständiga, låmglivade och framför allt härdiga. För att funkiorna ska trivas som allra bäst bör de placeras i halvskugga till skugga, och planteras i en bra isolerad kruka.
Skimmia japonica
Denna växt är välkänd och finns idag i många svenska trädgårdar. Skimmia japonican har ett mer buskliknande utséende, och på grund av dess kompakta och vinterhärdiga buskutformning trivs den bra under årets alla årstider. Den här växten är dessutom specifikt tacksam då den trivs bra i såväl trädgården som i en kruka på balkongen.
Cyklamen
Cyklamen har med sitt vackra bladverk blivit en omtyckt blomma i svenska hem. Blomman går att köpa i flera olika färger som exempelvis vit, rosa och röd – och håller sig vacker från augusti fram till jul. Blomman har tidigare ansetts vara av svårskött karaktär, men om man ser till att inte övervattna den brukar det sällan vara några problem att hålla den vacker och levande.
Pensé
Pensén är en mycket omtyckt, frosttålig vårblomma. Trots sitt någorlunda delikata utseénde är pensén en tuff växt som tål minusgrader. För att den ska trivas som allra bäst kan du samplantera blomman med andra frosttåliga växter och även förse arrangemanget med näring för bästa resultat.
Gran
Att granväxten trivs bra under vinterhalvåret kanske inte chockar någon. Det är däremot lätt att glömma att det finns mindre buskvarianter av granen som passar mycket bra att plantera och nyttja i trädgårds- och gravplatssammanhang.
Rätt kruka och vattna sparsamt!
För att ge dina vinterväxter optimala förutsättningar för att hålla sig levande under vinterhalvåret, är rätt kruka och sparsam vattning A och O! Blomster- och fritidsbutiker har ofta ett brett sortiment med utekrukor, anpassade efter olika miljöer och klimat. Om krukan ska klara av många minusgrader kan en vinterisolerad kruka med frigolit vara lösningen. Just frigolitkrukor har visat sig vara mycket fördelaktiga under vinterhalvåret när det kommer till att hålla växtens rotsystem fritt från frost. När det kommer till att vattna blommor under vinterhalvåret gäller det att vattna sparsamt. Den svala temperaturen och avsaknad av solljus gör att växterna kräver mycket mindre vatten än under sommaren.
Viktigt att komma ihåg
Det är dock inte alltid okej att plantera och utsmycka en gravplats precis som man vill. Varje församling bestämmer nämligen själv vad de anser är godtagbar dekoration och inte. Därför kan det vara en bra idé att stämma av vilka regler som gäller på just er kyrkogård innan ni investerar i nya dekorationer och arrangemang.